Gereedschap voor steigerhouten meubels

Wanneer u van plan bent steigerhouten meubels te maken, is het verstandig eerst het juiste gereedschap aan te schaffen. Waarschijnlijk heb u als beginnend steigerhouten meubelmaker minder gereedschap nodig dan een expert op dit gebied. Hieronder is een lijst te vinden met verschillende soorten gereedschap. Ook is duidelijk uitgelegd waar elk gereedschap voor dient.

Welk handgereedschap heb ik nodig?

Het bewerken van steigerhout is voor veel mensen een hobby. U koopt wat steigerhout, bewerkt dit, en al snel hebt u originele meubels in uw kamer staan. Hoewel het uw hobby is, kunt u het maar beter als een professional aanpakken. Het juiste gereedschap gebruiken is erg belangrijk. Zonder dit gereedschap is het amper mogelijk om goede steigerhouten meubels te maken.

Wat u in ieder geval nodig hebt

  • Een hoekmeter, liniaal of duimstok. Hiermee kunt u van alles meten. 
  • Een potlood of duimstok om mee af te tekenen.
  • Een handzaag, kapzaag of beugelzaag om de steigerhouten planken op maat te zagen.
  • Een guts, beitel of een burijn. Met dit gereedschap kunt u eenvoudig in hout steken of hakken.
  • Een fretboor, verzinkboor of handboor om in het hout te boren.
  • Een rasp om rondingen in de steigerhouten meubels aan te brengen.
  • Een hamer, klauwhamer en spijkers (draadnagels). Soms moeten steigerhouten planken aan elkaar gespijkers worden.
  • Mocht spijkeren geen optie zijn, dan kunt u ook lijmen. Dan hebt u behalve lijm ook een lijmklem of kitspuit nodig.

Behalve dit gereedschap is het ook handig een nette werkplaats met daarin een houtwerkbank te hebben. Met een houtwerkbank kunt u hout vastklemmen en daardoor een stuk preciezer en sneller werken.

Sneller steigerhout bewerken?

Het bovenstaande gereedschap behoort tot de basis. Het spreekt voor zich dat er een hoop uitbereidingen mogelijk zijn. De professionals werken dan ook veelal met elektrisch gereedschap. Met dit gereedschap kan het steigerhout een stuk sneller en effectiever bewerkt worden. De aanschafprijs van dit gereedschap ligt wel wat hoger dan het standaard handgereedschap. De grootste voordelen van elektrisch gereedschap zijn dat er sneller mee gewerkt kan worden en het langer meegaat.

Beginnen maar!

Wanneer u over het gereedschap uit het bovenstaande lijstje beschikt bent u klaar om te beginnen. Het enige wat u nu nog hoeft te doen is steigerhout en een bouwtekening kopen en u kunt al uw eerste meubel bouwen. Als het bouwen u goed bevalt, is elektrisch gereedschap zeker de investering waard!


Deel deze pagina met uw vrienden!