Nieuw steigerhout en steigerplanken behandelen

Als u eenmaal steigerplanken gekocht heeft, is het belangrijk deze goed te onderhouden. Doet u dit niet, dan kan het zijn dat uw steigerhouten tuinmeubelen minder lang mee gaan of minder lang mooi zijn. Uiteraard kunt u er ook bewust voor kiezen uw tuinmeubel te laten `verweren`.

Informatie over steigerhouten planken

Steigerhouten planken worden gemaakt van naaldhout. Dit houtsoort neemt vocht snel op, maar wordt ook weer snel droog. Steigerhouten planken hebben een lange levensduur, op de voorwaarde dat de kwaliteit hoog is. Bij de aanschaf van steigerhout is het dus belangrijk rekening te houden met de kwaliteit van het hout. Niet enkel als u een complete set koopt, ook wanneer u zelf planken gaat bewerken tot een meubel. Het spreek voor zich dat steigerhout dat binnen staat langer mee zal gaan dan steigerhout dat buiten staat.

Behandelen... ja of nee?

Er worden veel vragen over steigerhouten planken gesteld. De meest gestelde vragen zijn:

  • Ik heb steigerhout gekocht en buiten gelegd. Kan dit kwaad?
  • Mijn tuinmeubelen worden nat door de regen. Is dit schadelijk?

De vraag is dan eigenlijk: ‘moet mijn steigerhout behandeld worden?’ Het antwoord hierop is een eenduidig já. Het is erg belangrijk dat steigerhout goed behandeld wordt. Deze houtsoort is namelijk erg zacht en kan hierdoor snel verkleuren. Als u steigerhout niet goed behandelt kan het hout verkleuren. Sommige mensen vinden dit erg mooi, anderen juist niet. Het kan dus een optie zijn het hout juist niet de behandelen (of pas later). Wanneer u het hout zo lang mogelijk mee wil laten gaan zou u het steigerhout moeten behandelen. De keuze is aan u!

Hoe moet mijn steigerhout behandeld worden?

U moet niet alleen bij de aankoop van steigerhout goed op de kwaliteit letten. Om deze kwaliteit te behouden is het ook belangrijk goed op te letten bij de behandeling. Er zijn verschillende producten om dit mee te doen, maar ze werken niet allemaal even goed.

  • Impregneren. Bij deze methode wordt er een soort waterafstotende olie over het steigerhout gesmeerd. Het steigerhout is hierdoor goed beschermd en heeft verder weinig onderhout nodig. Het voordeel van deze methode is dat het effectief is én zelf gedaan kan worden. Het hout is echter niet al te goed beschermd tegen vieze vlekken.
  • White wash / grey wash. Deze techniek werkt hetzelfde als impregneren. Er wordt echter gebruik gemaakt van een witte of grijze kleur in plaats van een onzichtbare olie. De steigerhouten planken krijgen dus een witte kleur of grijze kleur.
  • Lakken. Een goede lak kent veel voordelen. Het hout wordt er slijtvast van en bestand tegen vlekken. Ook is er nadien weinig tot geen onderhoud meer nodig.


Deel deze pagina met uw vrienden!